Le Creuset ugnsform

Snygg ugnsfast ugnsform från Le Creuset

Du kommer att älska detta fats generösa storlek! Fatets storlek passar perfekt för ex. en läcker rostbiff, och när du ska servera den finns det massor av plats för grönsaker och klyftpotatis. Du kan även använda fatet till marinering, bakning, stekning, servering eller helt enkelt till förvaring.
Stengodset tål temperaturer från -18 till +260 grader. Tål även mikrovågsugn, ugn, frys, kyl och maskindisk. Sätt dock aldrig stengodset direkt från frysen i en varm ugn, låt stengodset värmas upp gradvis tillsammans med ugnen
Ej avsett för användning på spis.
Skötselråd
Rengöring: Innan användning tvättas stengodset i varm tvållösning, sköljs och torkas noggrant. Vid daglig rengöring kyls stengodset under ett par minuter, därefter tvättas och torkas det som ovan, eller diskas i diskmaskin. Låt aldrig stengodset stå nedsänkt i vatten under en längre tid. För borttagning av motsträviga rester: låt stengodset svalna, fyll det därefter med varmt tvållösning och låt det stå i 10 - 20 minuter. Diska det därefter på vanligt vis.
Du kommer att älska detta Le Creuset fats generösa storlek! Fatets storlek passar perfekt för ex. en läcker rostbiff, och när du ska servera den finns det massor av plats för grönsaker och klyftpotatis. Du kan även använda fatet till marinering, bakning, stekning, servering eller helt enkelt till förvaring.

Le Creuset stengods tål temperaturer från -18 till +260 grader. Tål även mikrovågsugn, ugn, frys, kyl och maskindisk. Sätt dock aldrig stengodset direkt från frysen i en varm ugn, låt stengodset värmas upp gradvis tillsammans med ugnen
Ej avsett för användning på spis.


Skötselråd
Rengöring: Innan användning tvättas stengodset i varm tvållösning, sköljs och torkas noggrant. Vid daglig rengöring kyls stengodset under ett par minuter, därefter tvättas och torkas det som ovan, eller diskas i diskmaskin. Låt aldrig stengodset stå nedsänkt i vatten under en längre tid. För borttagning av motsträviga rester: låt stengodset svalna, fyll det därefter med varmt tvållösning och låt det stå i 10 - 20 minuter. Diska det därefter på vanligt vis.

Ratatouille i Le Creuset Gryta

2 auberginer
2 lökar
1 squash
2 paprikor
500 g tomater
2 msk olivolja
4st vitlöksklyftor
1 lagerblad
Färsk rosmarin och basilika
1 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och färskmalen peppar
Gör så här:
Skiva tomaterna i klyftor
Dela Auberginerna, lök, paprika och squash på längden, skiva dem och sautera dem i en stor Le Creuset gryta.
Tillsätt tomater, vitlök, rosmarin och tomatpuré. Tillsätt lite vatten om grönsakerna är för torra. Lägg i salt och peppar och låt rätten sjuda under lock i ca 30 minuter. Alla grönsaker ska vara möra.
Lägg i basilika och låt rätten koka lite utan lock. Smaksätt med salt och peppar och ta bort lagerbladet innan servering.

Namnet Le Creuset

Le Creuset gjuteri grundades år 1925 när två belgiska affärsmän, Armand Desaeger och Octave Aubecq slog sig samman i den lilla staden Fresnoy-le-Grand, Frankrike.



Stadens läge var idealiskt tack vare råmaterialtransporten av bland annat järn och sand.

Sortimentet utökades löpande med olika produkter och har under årens lopp omfattat allt från träkolsspisar och kokplattor till köksredskap.



Sedan andra världskriget har Le Creusets fabrik i Frankrike fokuserat på köksutrustning av emaljerat gjutjärn. Allt gjutjärn från le Creuset tillverkas fortfarande i fabriken och skickas ut till resten av världen.



Le creuset är det franska ordet för den smältdegel i vilket järnet till gjutjärnsprodukterna smälts.

Den kraftiga oranga färgen som uppstår i flamorna när järnet smälts har gett inspiration till både Le Creusets logotyp och Le Creusets originalfärg Vulkan

Coastal Blue ny färg från Le Creuset inspirerad av havet


En ny härlig färg från Le Creuset är Coastal blue som är inspirerad av havet

Film om hur Le Creuset gjutjärnsgrytor tillverkas

En intressant fim om hur Le Creuset tillverkar sina berömda grytor i fabriken i frankrike

Bröd i Le Creuset Gryta



  • 5 1/2 dl vatten
  • 1 tsk jäst
  • 1 msk salt
  • 4 dl grovt mjöl
  • 6 dl vetemjöl
Jäst och vatten rörs samman. Salt, mjöl och grovt mjöl tillsätts. Degen rörs om med en sked och ska vara mycket lös. Ställ undan degen för jäsning i upp till 12 timmar.
Häll ut degen på ett mjölat bord och vik den 3-4 gånger. Låt den jäsa i 2 timmar. Förvärm Le Creuset grytan i ugnen till 250 grader, strö därefter lite mjöl i botten och häll degen i den varma grytan. Grädda den i 30 minuter med locket på. Ta av locket och grädda brödet i ytterligare 15 minuter.

Obs! Den svarta fenolknoppen på grytorna tål endast 190 grader. Det finns stålknopp att köpa till som tål alla temperaturer.