Le Creuset Cog au vin i gjutjärnsgryta

Coq au vin
Marinad:
1½ l röd Bourgogne
1 morot
1 lök, 2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Färsk timjan, persilja
1 tsk pepparkorn
1 stjälk bladselleri
1 lagerblad
Fyllning:
1 ungtupp på 2-3 kg,
delad i stycken
250 g champinjoner
250 g schalottenlökar
250 g lättsaltat fläsk i
tunna stavar
3 msk cognac
3 msk olja
70 g smör
1 tsk socker
Salt
Skiva morötter, lök och vitlök och lägg dem i en stor Le Creuset-gryta tillsammans med kryddorna. Lägg i tuppen, häll över rödvinet och låt dra svalt i 24 timmar. Ta upp tuppbitarna och torka dem med hushållspapper. Sila marinaden och spara garneringen. Värm oljan i grytan och tillsätt
30 g smör. Stek tuppbitarna tills de är gyllene på alla sidor. Ta upp dem igen. Värm marinaden i en kastrull och sätt spisen på 180oC. Lägg garneringen i kastrullen och
låt den sjuda i 3 min. Lägg garneringen med en hålslev i grytan. Lägg i tuppbitarna och täck med cognac och flambera. Kom ihåg att vara försiktig! Häll över den kokande marinaden och låt sjuda i 10 minuter. Fyll upp med kokande vatten.
Vispa kokvätskan och tillsätt salt. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 2 timmar. Koka upp fläsket i en gryta med vatten, droppa av och låt svalna. Stek det i en panna tills det är gyllene, och sautera champinjonerna i 20 g smör och lite salt. Bryn lökarna i 20 g smör och sockret.
Ta upp tuppbitarna och låt dem droppa av. Vispa bort fettet i såsen och sila den. Lägg tillbaka tuppen i grytan och häll över såsen. Tillsätt fläsk, champinjoner och lök. Låt det sjuda svagt i 10 minuter.
Ställ grytan på bordet och njut av en helt fantastisk fransk klassiker!
Coq au vin i Le Creusetgryta
Marinad:
1½ l röd Bourgogne
1 morot
1 lök, 2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Färsk timjan, persilja
1 tsk pepparkorn
1 stjälk bladselleri
1 lagerblad
Fyllning:
1 ungtupp på 2-3 kg,
delad i stycken
250 g champinjoner
250 g schalottenlökar
250 g lättsaltat fläsk i
tunna stavar
3 msk cognac
3 msk olja
70 g smör
1 tsk socker
Salt
Skiva morötter, lök och vitlök och lägg dem i en stor Le Creuset-gryta tillsammans med kryddorna. Lägg i tuppen, häll över rödvinet och låt dra svalt i 24 timmar. Ta upp tuppbitarna och torka dem med hushållspapper. Sila marinaden och spara garneringen. Värm oljan i grytan och tillsätt
30 g smör. Stek tuppbitarna tills de är gyllene på alla sidor. Ta upp dem igen. Värm marinaden i en kastrull och sätt spisen på 180oC. Lägg garneringen i kastrullen och
låt den sjuda i 3 min. Lägg garneringen med en hålslev i grytan. Lägg i tuppbitarna och täck med cognac och flambera. Kom ihåg att vara försiktig! Häll över den kokande marinaden och låt sjuda i 10 minuter. Fyll upp med kokande vatten.
Vispa kokvätskan och tillsätt salt. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 2 timmar. Koka upp fläsket i en gryta med vatten, droppa av och låt svalna. Stek det i en panna tills det är gyllene, och sautera champinjonerna i 20 g smör och lite salt. Bryn lökarna i 20 g smör och sockret.
Ta upp tuppbitarna och låt dem droppa av. Vispa bort fettet i såsen och sila den. Lägg tillbaka tuppen i grytan och häll över såsen. Tillsätt fläsk, champinjoner och lök. Låt det sjuda svagt i 10 minuter.
Ställ grytan på bordet och njut av en helt fantastisk fransk klassiker!
Gryta cog au vin i en Le Creuset gryta
Gjutjärnsgrytor från Le Creuset

Kommentera inlägget här :